Action for Boston Community Development Family Planning for Advanced Practice

Fall 2024

Part 1: Coassemble Platform, check your email! <u>Complete on your own</u> BEFORE the first live class.

Торіс	Estimated time for completion	
Reproductive Anatomy	35 min	
Physiologic Basis of Reproduction	50 min	
Basic Infertility Care	50 min	
Fertility Awareness and Barrier Methods	40 min	
Preventative Reproductive Health	30 min	

Part 2: Live Zoom session, Tuesday, October 29, 11:30pm-4:05pm; Check your email for the zoom link!

*Make sure that you have completed the Coassemble Modules, or you will not be allowed into the live training

Time	Торіс	Trainer	Duration
11:30-11:45	Welcome and Introductions	Rachel	15 min
11:45-12:45	Foundations of Sexual Health Counseling	Rachel	60 min
12:45-1:45	Combined Hormonal Contraception: Pill, Patch, Ring	Rachel	60 min
1:45-2:00	Break	Break	15 min
2:00-3:00	Client Education and Counseling Skills for Reproductive Health	Julie	60 min
3:00-3:50	Adolescent Reproductive Health: Confidentiality, Legal and Documentation Issues; Commercial Sexual Exploitation of Children; Child Abuse/Neglect	Julie	50 min
3:50-4:05	Q&A and evaluation	Rachel	15 min

Part 3: Coassemble Platform, <u>Complete on your own</u> BEFORE the second live class.

Торіс	Estimated time for completion
Progesterone Only Methods: Pill, DMPA	25 min
Long-Acting Reversible Contraception	45 min
Emergency Contraception	40 min
Permanent Contraception 15 min	
Sexually Transmitted Infections Testing and Treatment Guidelines	70 min

Part 4: Live Zoom session, Tuesday, November 5, 8am-12:35pm. Check your email for the zoom link!

*Make sure that you have completed the Coassemble Modules, or you will not be allowed into the live training

Time	Торіс	Trainer	Time
8:00-8:15	Welcome	Rachel	15 min
8:15-8:45	LGBTQIA+ Health	Rory	30 min
8:45-9:15	Racial Equity and Reproductive Health	Rachel	30 min
9:15-9:45	Intimate Partner Violence, Sexual Violence, and the Trauma Informed Approach	Rachel	30 min
9:45-10:00	Break		15 min
10:00-11:20	Caring for the Client with Unintended Pregnancy	TBD	80 min
11:20-12:20	Contraception Case Studies	Rachel	60 min
12:20-12:35	Q&A and Evaluation	Rachel	15 min

Faculty:

Rachel Preiss, MS, CNP, WHNP-BC, IBCLC

ABCD Advanced - Lead Trainer

The Dimock Center - Nurse Practitioner/Lactation Consultant/Family Planning Boston IVF – Nurse Practitioner

Julie Potter, MD

Massachusetts General Hospital - Adolescent Medicine Attending

Rory Tito, MPH

Reproductive Health Access Project - Manager of Technical Assistance